Hejsan!
Det var ett tag sen jag blogga och de är inte så att jag inte bakat,snarare tvärtom. Så nu kommer det komma ett gäng med recept. Jag jobbar och gör mkt annat så blogga hinner jag inte så mycket, men jag ska bli bättre.
Min brorsdotter hade namngivningskalas och då fick självklart jag och andra släktingar baka efterrätterna, väldigt roligt tycker jag. Vi va ganska många så jag bestämde mig för att göra 3 olika tårtor. En choclate caramel cheescake, hallon cheescake och en citronpaj med hallonmaräng. Min favorit e chocolate cheescake, den e verkligen to die for och de kommer ni märka när ni ser den!
(bild 1. chocolate cheescake. Bild 2. rassberry cheescake. bild 3. uppläggning. bild 4. alla tårtor)
CHOCOLATE CARAMEL CHEESCAKE:
Oreobotten:
300 gram oreokex
100 gram smör, smält
Cheesecake:
600 gram philadelphiaost
1 burk sötad kondenserad mjölk (cirka 397 gram)
½ dl socker
4-5 msk nypressad citronsaft
2 tsk vaniljsocker
3 stora ägg
100 gram mörk choklad
Kola:
2 ½ dl grädde
2 dl socker
30 gram smör
Ganache
100 gram mörk choklad
1 dl grädde
Så här gör du:
Botten
1.Krossa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
2.Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 18–24 cm i diameter . Tryck ut degen i botten och upp på kanterna av springformen. Ställ in i kylen.
Cheesecake
1. Värm ugnen till 160°.
2.Vispa philadelphiaost, kondenserad mjölk, socker, citronsaft och vaniljextrakt krämigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 1 minut. Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna och blanda den sedan med cirka 1/3 av cheesecakesmeten. Ta fram den förberedda bakformen ur kylen och häll i chokladsmeten först. Jämna till lagret om det behövs. Häll sedan över resten av cheesecakesmeten i formen.
3.Ställ bakformen i en större ugnsform och häll varmt vatten runt om. Vattnet ska gå upp till hälften av bakformen. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills cheesecaken fortfarande är aningen dallrig men fast runt kanterna. Låt svalna helt i formen innan du täcker över formen och ställer in den i kylen över natten.
Kola:
1.Värm grädden försiktigt i en liten kastrull.
2.Häll sockret i en annan kastrull och värm det på medelstark värme. Rör inte om! När sockret börjar smälta och bli brunt i kanten rör du försiktigt med en sked inåt mitten tills allt socker har smält. Låt stå på värmen tills sockret blir gyllenbrunt, men var försiktig så att det inte blir bränt!
3.Tillsätt grädden sakta – se upp för det kommer att bubbla till ordentligt! rör försiktigt, tillsätt smöret och rör lite till. Låt svalna i några minuter och häll upp i en ren burk.
Sätta ihop tårtan:
1.Ta fram cheesecaken ur kylen. Placera den på ett tårtfat eller på en tårtbricka. Plocka bort kanterna på formen (låt botten sitta kvar om du tycker det är svårt att ta av den).
2.Häll kola (så mycket du vill) över tårtan och låt rinna ned över kanterna. Låt stelna en stund i kylen. Under tiden kan du förbereda chokladganachen.
Ganache:
1.Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2.Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten
3.Häll grädden över den hackade chokladen. Vänta i 30 sekunder och rör sedan blandningen glansig och slät. Låt svalna.
Sätta ihop tårtan, forts.
1.Ta fram tårtan ur kylen
2.Häll chokladganache över tårtan och låt den rinna ned över kanterna. Jobba snabbt så att chokladen inte stelnar. Jämna till med en spatel om det behövs.
3.Dekorera med rostade pekannötter.
HALLON CHEESCAKE:
Digestivebotten:
300 gram Digestive
100 gram smör, smält
Cheesecake:
600 gram philadelphiaost
1 burk sötad kondenserad mjölk (cirka 397 gram)
½ dl socker
4-5 msk nypressad citronsaft
2 tsk vaniljsocker
3 stora ägg
100 gram Hallon
Botten
1.Krossa digestive kexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
2.Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 18–24 cm i diameter . Tryck ut degen i botten och upp på kanterna av springformen. Ställ in i kylen.
Cheesecake
1. Värm ugnen till 160°.
2.Vispa philadelphiaost, kondenserad mjölk, socker, citronsaft och vaniljextrakt krämigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 1 minut. Blanda hallonen med halva cheesecakesmeten. Ta fram den förberedda bakformen ur kylen och häll i hallonsmeten först först. Jämna till lagret om det behövs. Häll sedan över resten av cheesecakesmeten i formen.
3.Ställ bakformen i en större ugnsform och häll varmt vatten runt om. Vattnet ska gå upp till hälften av bakformen. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills cheesecaken fortfarande är aningen dallrig men fast runt kanterna. Låt svalna helt i formen innan du täcker över formen och ställer in den i kylen över natten.
För att enklare få ut den ur formen brukar jag frysa in cheescaken då går det mycket lättare att få bort formen och bakplåtspappret.
Topping:
3 dl grädde
2 dl creme fraich
lite socker
Olika bär till dekoration (jag hade jordgubbar och körsbär)
CITRONPAJ MED HALLONMARÄNG:
Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemoncurd:
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor
ägg till pensling
färska hallon till garnering
Hallonmaräng:
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon
1. Mördeg
2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
5. Lemoncurd
6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.
7. Sila vätskan och släng skalet.
8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.
9. Vispa samman ägg och gulor.
10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.
12. Hallonmaräng och montering
13. Sätt ugnen på 175 grader.
14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
16. Fyll pajskalet med lemon curd.
17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.
19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.
20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum. 21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.
Kommentera